Als je je symptomen bijhoudt kan je makkelijk zien of ze gelinkt zijn aan je menstruatiecyclus of niet. Dit zorgt er niet enkel voor dat een dokter makkelijker een diagnose kan stellen, je leert hiermee jezelf ook beter begrijpen. Je kan na een tijdje voorspellen welke je ‘goede’ en je ‘slechte’ weken zijn. Hier kan je vervolgens je agenda op afstemmen. In de weken dat je je slecht voelt: plan zo weinig mogelijk en focus op selfcare. In je goede weken: ideaal, tijd om een stapje in de wereld te zetten.
Er zijn verschillende manieren om je symptomen te tracken: op papier, in een dagboek, in een app, vragenlijsten invullen, … Dit dagelijks doen vraagt een enorme inspanning. Wees dus mild voor jezelf, het is normaal dat dit niet elke dag lukt. Het belangrijkste is dat je kan nagaan of er een patroon is.
Weet dat er duizenden andere vrouwen exact hetzelfde meemaken als jij. Je bent dus niet alleen en je stelt je niet aan. Neem jezelf en je klachten dus serieus. Alleen jij kan beschrijven hoe je je voelt, laat je dus ook niks anders wijsmaken. Nu moeten we uitzoeken waar je klachten vandaan komen. Maak dus een afspraak bij je huisarts of gynaecoloog. Hij of zij zal je professioneel verder kunnen helpen.
Lees ook: 11 tips om je voor te bereiden op je doktersbezoek
Wees voorbereid op een consultatie. Dit kan namelijk erg stresserend zijn. Schrijf alles wat je wilt vragen op, ook al voelt dat wat gek aan om te doen. Zo vergeet je niks en zorg je ervoor dat het gesprek de richting op gaat die jij wilt. Als je na de consultatie toch nog met vragen (groot of klein) blijft zitten, maak dan een nieuwe afspraak of vraag om een langere consultatie in te plannen.
De kans bestaat dat je dokter of gynaecoloog de term PMDD niet kent en je symptomen gaat behandelen als PMS. Als je het gevoel hebt dat je niet serieus genomen wordt of je dokter PMDD niet kent, vraag dan om een doorverwijzing.
Je bent dit artikel aan het lezen, wat wilt zeggen dat je je inleest over PMDD. Dit is alvast een stap in de goede richting! Je staat er niet alleen voor. Jammer genoeg is er nog te weinig wetenschappelijk onderzoek naar PMDD. Een geneesmiddel dat de oorzaak aanpakt is er (nog) niet. Gelukkig zijn er wel enkele behandelingsmogelijkheden die symptomen kunnen verlichten. Je bespreekt de mogelijkheden best met je dokter. Wij zetten ze voor jou even op een rijtje:
Lees ook: Behandelingsmogelijkheden van PMDD