Ik denk dat ik PMDD heb, wat nu?

Je herkent je in de symptomen van PMDD, maar wat nu? Dit artikel geeft je een stappenplan en handvaten zodat jouw zoektocht naar antwoorden iets makkelijker wordt.
Leestijd:
4 min.
Vrouw met premenstruele klachten is in de war

Stap 1: Track je symptomen

Als je je symptomen bijhoudt kan je makkelijk zien of ze gelinkt zijn aan je menstruatiecyclus of niet. Dit zorgt er niet enkel voor dat een dokter makkelijker een diagnose kan stellen, je leert hiermee jezelf ook beter begrijpen. Je kan na een tijdje voorspellen welke je ‘goede’ en je ‘slechte’ weken zijn. Hier kan je vervolgens je agenda op afstemmen. In de weken dat je je slecht voelt: plan zo weinig mogelijk en focus op selfcare. In je goede weken: ideaal, tijd om een stapje in de wereld te zetten. 

Er zijn verschillende manieren om je symptomen te tracken: op papier, in een dagboek, in een app, vragenlijsten invullen, … Dit dagelijks doen vraagt een enorme inspanning. Wees dus mild voor jezelf, het is normaal dat dit niet elke dag lukt. Het belangrijkste is dat je kan nagaan of er een patroon is. 

Stap 2: Maak een afspraak bij de dokter

Weet dat er duizenden andere vrouwen exact hetzelfde meemaken als jij. Je bent dus niet alleen en je stelt je niet aan. Neem jezelf en je klachten dus serieus. Alleen jij kan beschrijven hoe je je voelt, laat je dus ook niks anders wijsmaken. Nu moeten we uitzoeken waar je klachten vandaan komen. Maak dus een afspraak bij je huisarts of gynaecoloog. Hij of zij zal je professioneel verder kunnen helpen. 

Lees ook: 11 tips om je voor te bereiden op je doktersbezoek

Wees voorbereid op een consultatie. Dit kan namelijk erg stresserend zijn. Schrijf alles wat je wilt vragen op, ook al voelt dat wat gek aan om te doen. Zo vergeet je niks en zorg je ervoor dat het gesprek de richting op gaat die jij wilt. Als je na de consultatie toch nog met vragen (groot of klein) blijft zitten, maak dan een nieuwe afspraak of vraag om een langere consultatie in te plannen. 

De kans bestaat dat je dokter of gynaecoloog de term PMDD niet kent en je symptomen gaat behandelen als PMS. Als je het gevoel hebt dat je niet serieus genomen wordt of je dokter PMDD niet kent, vraag dan om een doorverwijzing.

Stap 3: Informeer je over PMDD & mogelijke behandelingen

Je bent dit artikel aan het lezen, wat wilt zeggen dat je je inleest over PMDD. Dit is alvast een stap in de goede richting! Je staat er niet alleen voor. Jammer genoeg is er nog te weinig wetenschappelijk onderzoek naar PMDD. Een geneesmiddel dat de oorzaak aanpakt is er (nog) niet. Gelukkig zijn er wel enkele behandelingsmogelijkheden die symptomen kunnen verlichten. Je bespreekt de mogelijkheden best met je dokter. Wij zetten ze voor jou even op een rijtje: 

  1. Levensstijl: Start met het letten op je levensstijl. Een gezond lichaam zorgt voor een gezonde geest. Vermijd alcohol en suikers, en doe elke week iets van sport. Ga vaak een frisse neus halen en probeer voor een regelmatig slaapritme te zorgen. 
  2. Antidepressiva: Een arts kan je antidepressiva voorschrijven. SSRI’s (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors) hebben bij veel vrouwen met PMDD een positief effect. 
  3. Hormonale anticonceptie: Sommige (niet alle!) vrouwen met PMDD zijn geholpen met de anticonceptiepil.
  4. GnRH agonisten: Dit zijn stoffen die de eierstokken, en daarmee de hormonen, stilleggen. Hiermee kom je in de menopauze. Deze behandeling kan ernstige bijwerkingen hebben en artsen zijn niet zo geneigd deze behandeling toe te passen. 
  5. Operatie: Indien alle voorgaande behandelingen niet werken, kunnen de eierstokken verwijderd worden. Op die manier ben je meteen in de overgang. Ook hier kunnen ernstige bijwerkingen optreden. Dit wordt echt als een allerlaatste optie overwogen omdat het zo ingrijpend is. 
Lees ook: Behandelingsmogelijkheden van PMDD
Bronnen:
Raus, N. “Het Belang Van De PMS- Kalender.” Gunaïkeia, 2006, pp. In: Gunaïkeia, Jrg. 11 (2006) nr. 2, p. 34–37.

Lees ook