PMDD (Premenstrual Dysphoric Disorder) begint niet bij iedereen op hetzelfde moment. Sommige vrouwen ervaren al sinds hun eerste menstruatie PMDD-symptomen terwijl anderen pas klachten krijgen na ingrijpende gebeurtenissen zoals een zwangerschap. Waarom dit zo is? Daar is de wetenschap nog niet helemaal uit. Intense hormonale veranderingen zoals puberteit, hormonale anticonceptie, zwangerschap en perimenopauze lijken wel belangrijke momenten bij de ontwikkeling van PMDD.
Niet alleen het moment waarop PMDD zich manifesteert, maar ook de intensiteit van de symptomen kan sterk variëren, zowel van vrouw tot vrouw als van cyclus tot cyclus. Daarnaast weten we dat PMDD-symptomen over het algemeen verergeren naarmate je ouder wordt. Geen prettig vooruitzicht dus, en wat hiervan precies de oorzaak is, blijft nog onbekend.
Uit onderzoek blijkt ook dat vrouwen met PMDD meer stress ervaren en dat ze vaak een voorgeschiedenis van trauma hebben. Dat is niet bij iedereen zo, maar het is wel aannemelijk dat stress en trauma kunnen bijdragen aan de ontwikkeling en de intensiteit van PMDD-symptomen.