PMDD-symptomen kan je best bekijken op een spectrum. Voor sommige vrouwen is het haast onleefbaar, terwijl voor anderen de symptomen milder zijn. Niet iedereen beleeft de symptomen op exact dezelfde manier. Symptomen kunnen mild, matig of ernstig zijn.
Belangrijk is vooral dat de symptomen een invloed hebben op je dagelijks functioneren; als je het gevoel hebt dat je hierdoor je werk niet goed kan uitvoeren, je regelmatig ruzie hebt thuis, je relatie eronder lijdt, je niet meer kan genieten van fijne dingen, …
Doorheen de tijd kan de intensiteit van PMDD-symptomen ook veranderen. Denk maar aan grote hormonale veranderingen zoals zwangerschap, geboorte, miskraam, perimenopauze, … Ook andere individule factoren in je leven kunnen invloed hebben op de intensiteit van je symptomen.
Herken je jezelf hierin? Dan is het belangrijk om te kijken op welke manier je symptomen gelinkt zijn aan je menstruatiecyclus. Dat kan via de PMS Coach app of op papier. Weten hoe je symptomen veranderen doorheen je cyclus kan rust brengen.
Maak ook zeker een afspraak bij een arts. Dat kan je huisarts zijn, een gynaecoloog of psychiater. Ga goed voorbereid, want er zijn maar weinig artsen in België die PMDD kennen. Deze tips helpen je om je voor te bereiden zodat jouw arts je beter begrijpt.