Bedenk op voorhand wat je precies wilt vertellen aan je dokter. Schrijf dit op zodat je in het moment zelf niks vergeet.
Als je je vragen op papier zet, is de kans kleiner dat je ze vergeet. Op die manier gaat het gesprek ook de richting uit die jij wilt.
Maak een tijdlijn van medicatie, supplementen en anticonceptie dat je in het verleden al hebt genomen.
Bijvoorbeeld: pijnstillers tegen de krampen, antidepressiva, hormoontherapie, supplementen, ...
Noteer bij welke artsen je al bent geweest en wat je vond van hun behandelingen.
Gebruik je een app of een andere tool (bv. papieren symptoom-tracker) om je menstruatie en symptomen in kaart te brengen? Neem dit zeker mee naar je afspraak om de link met je menstruatiecyclus aan te tonen.
De kans bestaat dat jouw huisdokter of gynaecoloog niet weet wat PMDD precies is. De WHO (wereldgezondheidsorganisatie) heeft de stoornis in 2019 erkend. Dat is nog maar 3 jaar geleden!
Daarom kan het handig zijn om een brochure over PMDD mee te nemen. De Stichting PMDD Nederland heeft een duidelijke brochure op hun website staan. Je kan hem hier vinden.
Wees eerlijk tegen jezelf en tegen je dokter. Vaak minimaliseren vrouwen (onbewust) hun symptomen. Probeer je symptomen te beschrijven zoals jij ze aanvoelt. Bijvoorbeeld:
Vind je dit moeilijk? Dat is normaal. Vraag gerust hulp in onze besloten Facebook-groep.
Stel vragen wanneer je iets niet goed begrijpt. Je bent er voor jouw klachten en een oplossing die bij jou past. Je bent er niet om met vragen naar huis te gaan. Aarzel niet om je dokter te onderbreken als je iets niet helemaal begrepen hebt.
Zeg eerlijk tegen de dokter wat je van hem/haar verwacht. Bijvoorbeeld:
Tijdens de consultatie begrijp je misschien wel alle informatie die je arts je geeft. Maar eens je thuis bent, vergeet je vaak hoe alles nu precies in elkaar zat. Het kan fijn zijn om iemand mee te brengen naar je consultatie. Hij/zij kan dan meeluisteren, je ondersteunen in het gesprek en ook een aantal dingen noteren. Op die manier kan je thuis beter reconstrueren wat er allemaal gezegd is.
Om je beter voor te bereiden hebben we een sjabloon gemaakt dat je makkelijk kan invullen. Je kan het printen, invullen en mee naar de dokter nemen. Het bundelt alle vragen waar je op voorhand best even over nadenkt.
Met deze tips hopen we dat je wat zekerder bent als je naar een doktersafspraak gaat.
Blijf je na je consultatie met vragen zitten? Liep de consultatie niet helemaal zoals jij het wou? Vraag dan of je nog een keer kan langskomen of maak een lange afspraak.
Voel je je niet begrepen door je huisarts of gynaecoloog? Overweeg om een afspraak bij een andere dokter te maken.